Vanliga frågor

Kiropraktor, naprapat, fysioterapeut eller osteopat?

En fråga som jag ofta får, men inte alltid är så lätt att svara på. Ofta är det mer likheter än skillnader mellan olika titlar. Varje yrke har sina specifika metoder och tekniker för att vårda individer med olika problem. Bara i Europa finns fler än 45 000 osteopater. Att jämföra med cirka 5000 kiropraktorer och cirka 1500 naprapater.

Osteopat - Koncentrerar sig på att uppnå en övergripande förståelse och behandla hela kroppen, med en stark betoning på hur kroppen på egen hand kan läka och fungera optimalt. Genom att använda olika manuella metoder fokuserar de på att behandla problem relaterade till muskler, fascia och leder. Utöver detta kan osteopater även arbeta med andra system i kroppen, såsom nervsystemet, cirkulationssystemet och andningsapparaten.

Kiropraktor - Fokuserar på att behandla problem kopplade till nervsystemet, särskilt i ryggraden och dess funktion. Genom att använda justeringar och manipulering av ryggraden och andra leder strävar kiropraktorn efter att minska smärta och förbättra kroppens funktion.

Naprapat - Fokuserar på muskel- och ledproblem med manuell terapi inklusive manipulation, massage och stretchning. Metoden betoden betonar muskuloskeletala strukturers roll vid smärta och hälsobesvär.

Fysioterapeut - tidigare känd som sjukgymnast, främjar rörelse, aktivitet med fokus på rehab. Genom olika metoder rehabiliterar de skador, förbättrar funktion genom främst träning och övningar men kan också använda sig av manuella tekniker.

Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag?

Ja, alla mina behandling klassas som friskvård. Vi är ansluta till Epassi, annars brukar kvitto fungera bra mot arbetsgivare.

Vad gör en osteopat?

En osteopat diagnostiserar och behandlar smärttillstånd och hälsoproblem med manuella tekniker. Genom manipulation, mjukvävnadstekniker och stretching återställs kroppens balans för självläkning. Osteopaten skapar en individanpassad behandlingsplan utifrån helhetsbilden av patienten för att främja hälsa och välbefinnande.

Träna i samband med behandling?

Oftast går det bra att träna på som vanlig i samband med behandling. Jag ger dock ofta tips på hur du kan anpassa träning och rörelse för att få bättre resultat från behandling och de orsaker du söker för.

Kan jag träna när det gör ont?

Det beror på, ibland är det ingen fara att träna när det gör ont, i vissa fall kan det till och med hjälpa kroppen att bli av med smärta snabbare. Men ibland kan det också förvärra symtom.

Vid behandling kan jag svara mer på vad som gäller för just dig i din situation.

Gör en behandling ont?

Det beror på. Vi osteopater använder många olika manuella tekniker. Vissa av dem arbetar vi oss ifrån smärtan patienten söker för, de behandlingsteknikerna brukar upplevas som avslappnande och inte göra ont. Andra tekniker arbetar vi mer mot smärtan vilket ofta uppleves som mer smärtsamt, t ex trycka på en öm punkt i en muskel. Däremot har jag alltid en konversation med patienten om att smärtan känns okej.